Ett lager nysnö

En omvälvande psykedelisk upplevelse liknas ibland vid ett lager nysnö som täcker inkörda spår i vårt psykologiska fungerande. Tidigare mönster ersätts av en ökad medvetenhet, nya perspektiv och större frihet att utvecklas och styra livet i önskad riktning.

Vår roll och vision i den psykedeliska renässansen

Det pågår en psykedelisk renässans knuten till ett återuppväckt vetenskapligt intresse för den psykedeliska upplevelsen. Samtidigt finns en stor brist på kunskap om hur psykedeliska substanser ska användas på bästa sätt. Olika växter och svampar med psykedeliska egenskaper har brukats av människor för andliga och medicinska syften i tusentals år, men i vår kultur är detta ett relativt nytt fenomen. Moderna studier indikerar dock att dessa substanser kan bidra till personlig utveckling och bryta upp djupt rotade blockeringar, såväl som att ge oss viktiga ledtrådar om medvetandet och dess funktion. Som experter inom området anser vi att vi har ett ansvar att sprida information utifrån historiska lärdomar och den senaste forskningen. Alltför länge har missförstånd och fördomar dominerat samtalet om psykedelika i vårt samhälle.

Vår vision är att vara ett globalt kunskapsbolag med spetskompetens inom tillämpning av psykedelika inom fälten för psykisk ohälsa och personlig utveckling. Detta gör vi genom att erbjuda program med psykedeliska sessioner utifrån vår egen modell, genom utbildningar inom det psykedeliska fältet, samt genom att bidra såväl till psykedelisk forskning som den generella samhällsdebatten.

Vi har samlat vanligaste frågorna här, men du får gärna även maila oss på info@nysno.se.

Medarbetare

Jesper Råback

Leg. psykolog, VD

Jesper har en professionell bakgrund inom beroendevård, rättspsykiatri och palliativ vård. Han har haft en framträdande roll i tillkomsten av Sveriges första kliniska studie med psilocybin som nu pågår vid Karolinska Institutet och är verksam där som behandlare. Jesper har även en läkarexamen utöver legitimationen som klinisk psykolog.

Hans grundutbildning som psykolog är inom psykodynamisk psykoterapi, med fokus på affektfokuserad behandling. Jespers två masterprojekt (medicin och psykologi) har behandlat risker för varaktiga perceptionsstörningar vid bruk av psykedeliska substanser samt förutsättningar för personlig utveckling efter svåra traumatiska händelser.

Jesper var 2016 medgrundare till Nätverket för Psykedelisk Vetenskap och sitter i styrelsen för Humankind Labs AB som sakkunnig om psykedeliska behandlingar.

Filip Bromberg

Leg. psykolog

Filip har sin bakgrund som psykolog inom rehabilitering av smärta och utmattning samt beroendevård. Han har sin grundutbildning i KBT. De senaste åren har han drivit en privat praktik med fokus på integration av psykedeliska upplevelser. Filip har ett djupgående engagemang för psykedelisk harm reduction och utbildning.

Filip har under flera år haft en ledarroll i Nätverket för Psykedelisk Vetenskap, som spelat en viktig roll för forskningsområdet i Sverige. Från 2020 till 2022 var han ordförande i Osmond Foundation, en stiftelse med syfte att finansiera psykedelisk forskning, där han haft en särskild nyckelroll för tillkomsten av den första kliniska studien med psilocybin som nu pågår vid Karolinska Institutet.

Filip har genom åren ofta intervjuats som sakkunnig om psykedelisk vetenskap och terapi i media. Ett urval av framträdanden: Kropp & Själ (P1, Bildningskomplexet, Perspektiv, Hur kan vi? (Pod), Lyckopodden, SvD, SVT Morgonstudion.

Elin Stahre

Leg. psykolog

Elin har arbetat som psykolog sedan 2009, huvudsakligen inom allmänpsykiatri. Hon är specialist i neuropsykologi och har omfattande erfarenhet av psykologisk bedömning och behandling vid olika former av psykisk ohälsa. Elin har arbetat som behandlare inom Sveriges första kliniska studie med psilocybin vid Karolinska Institutet. Elin har också uppdrag för Fluence utbildningsföretag som assisterande tränare där hon utbildar studieterapeuter i Europa i psykedelika-assisterad terapi.

Hennes grundutbildning är inom KBT. Hon träffar regelbundet klienter på sin privata mottagning som har behov av samtal omgärdat psykedeliska upplevelser. 

Podd: Meditera mera - om meditation och psykedelika

Johan Eriksson

Leg. psykolog

Johan har arbetat med psykologisk behandling i över 10 år, med erfarenhet av både primärvård och psykiatri. De senaste åren har han drivit en privat praktik med fokus på psykedelisk integration och harm reduction. Johan har sin grundutbildning inom KBT/ACT men är även vidareutbildad inom affektfokuserad terapi (ISTDP).

Johan arbetar som behandlare på Sveriges första kliniska studie med psilocybin vid Karolinska Institutet och är utbildare och mentor vid Fluence utbildningsföretag i New York med fokus inom psykedelisk integration.

2016 var Johan med och grundade Nätverket för Psykedelisk Vetenskap, där han varit vice ordförande fram till 2021.

Vetenskaplig publikation: Louma, Sabucedo, Eriksson, Gates & Pilecki (2019)

Podd: Närvaropodden om psykedelika

Patrik Gargolinski

Jurist, affärsutvecklare

Patrik har sedan slutet av 00-talet arbetat med affärsjuridik, affärsutveckling och innovation, där han har agerat som rådgivare i svenska och internationella innovationsmiljöer genom att hjälpa startups, entreprenörer och innovativa bolag med att utvecklas inom ofta nyskapande och komplexa fält.

Patrik har lång erfarenhet av rättighetsfrågor, att bygga komplexa strukturer, kontraktsfrågor, kapitalanskaffning med mera. Han har jobbat som advokat i flera år på en välrenommerad advokatbyrå, samt startat och drivit flera bolag, bland annat inom konsulttjänster och mjukvara.

Peder Fjällström

Brand, CTO

Peder har arbetat i gränslandet mellan tech, branding, kundresor och kommunikation i över 20 år. Dessa år har tillbringats inom startups, multinationella mediehus och teknikkonsulter, alltid inom nya medier. Han har en pragmatisk syn på mjukvaruutveckling och har en förmåga att få grupper att jobba bättre tillsammans.

Peder ansvarar för Nysnös varumärkesidentitet, tekniska plattformar samt produktion av podden Min Resa.