Set och Setting
I vårt arbete har vi lärt oss vikten av deltagarnas inre tillstånd (set) och kontext (setting) för att skapa förutsättningar för långsiktigt konstruktiva förändringar. Därför betonar vi förberedelse, inte bara på individnivå men även på gruppnivå. Genom programmet blir gruppen en viktig del av kontexten och skapar en känsla av trygghet och tillit som är central för den transformativa potentialen. Platsen för själva retreatet är omsorgsfullt vald och perfekt utformad för denna typ av arbete.
Musik är en avgörande aspekt för att stötta processen, vilket har blivit tydligt både i traditionellt ceremoniellt arbete och i vetenskaplig forskning. Vi har utvecklat vårt eget musikaliska narrativ med inslag av livemusik och tystnad, såväl som musikstycken från ett utmärkt ljudsystem. Ingen förbestämd spellista — varje stycke väljs utifrån vad pågår i rummet.
Vi som faciliterar
Programmet leds av Johan Eriksson (leg. psykolog) och Gabriella Grusell (leg. psykolog), som finns med under hela processen. Med oss under vistelsen i Nederländerna har vi också två assistenter. Ansvarig för screening är Jesper Råback (leg. psykolog, med. dr.).
Läs mer om oss här.
Programmets upplägg
Hälsodeklaration och screening
Screeningprocessen fokuserar på två huvudsakliga delar. Det första är huruvida det föreligger risk med deltagande i programmet och det andra är om deltagande är lämpligt för personen baserat på bakgrund, intention och tillgängliga resurser.
Individuellt samtal med facilitator (online)
Som ett första steg i vårt arbete med förberedelse får du träffa en av facilitatorna för programmet. Du får möjlighet att diskutera intention, eventuella farhågor och särskilda behov inför programmet.
Introduktion (2h, online)
Två veckor innan resan till Nederländerna får du träffa hela gruppen. Efter en presentationsrunda diskuterar vi praktiska aspekter och stämmer av kring resor mm.
Workshop: Förberedelse (3h, online)
En vecka innan resan till Nederländerna håller vi en mer omfattande förberedande workshop med övningar och gruppdiskussioner ämnade att öka tryggheten i gruppen och främja nödvändiga processer för långsiktiga resultat.
Retreat i Nederländerna
Våra retreat med helpension äger rum på en naturskön gård omgiven av majsfält på den nederländska landsbygden. Under fyra dagar genomför vi två tryffelsessioner, med en vilodag emellan.
Workshop: Integration (2h, online)
Tiden upplevelsen kan vara omvälvande, med nya insikter kopplade till mötet med vardagen. En vecka efter hemkomst möter du hela gruppen på nytt för att arbeta vidare med lärdomar och utmaningar kopplade till din process.
Avslutande träff (2h, online)
Programmet avslutas två veckor efter hemkomsten från Nederländerna, där du får summera processen tillsammans med gruppen.
Vidare uppföljning och integration
Vårt program är inte tänkt som en quick fix, utan som ett första steg i en lång process av personlig utveckling. Vi erbjuder både möjlighet till individuell uppföljning, och tillgång till en gemenskap med aktiviteter hjälpsamma för vidare integration.
Resor
Som deltagare är du själv ansvarig för att resa till och från Erve Veldink i Nederländerna. Från Schiphol (flygplatsen i Amsterdam) tar det ca 2 timmar med kollektivtrafik. Vi arrangerar biltransport till och från tågstationen i Ruurlo om man inte anländer i egen bil. Resan planeras enklast via 9292.nl. Det finns möjlighet till tågresa från Sverige men kräver mer planering.
Översiktligt schema under retreat
Dag 1 — Välkomnande och session
Ankomst mellan kl 11 och kl 14. En lätt måltid, individuell incheckning och delning i grupp. Den första tryffelsessionen sker under kvällen.
Dag 2 — Integration och vila
En dag för integration och förberedelse, med fokus på varje deltagares enskilda behov. Tid finns för bastu, naturpromenader och kontemplation. Enskilda samtal med faciliatorerna sker löpande under dagen.
Dag 3 — Djupdykning
Den andra tryffelsessionen med möjlighet till högre dosering sker under dagen.
Dag 4 — Avfärd
Frukost, avslutande delning och lunch. Avfärd från 13.00.
Pris
Total kostnad för hela programmet är 31 000 kr exkl. moms, vilket motsvarar 38 750 kr inkl. moms. Kostnaden är avdragsgill som utbildning för de allra flesta typer av företagare.
Deposition på 6 000kr exklusive moms betalas med kort vid anmälan för att påbörja screening. Om vi bedömer att det föreligger en risk, eller att det på annat sätt inte är lämpligt med deltagande, återbetalas depositionen. Resterande del av deltagaravgiften betalas via faktura som skickas efter godkänd screening.